Saturday, December 18, 2010

Belajar Make Up

Semalam punya la aku bosan kat office..Bos tak ada..So keje aku pun tak byk la..Budak2 lain kat office pun ada yg baca paper, ada on9 internet,tgk apa aku pun tk tau laaa....ada gak yg on9 facebook...Aku nie, sllnya,if bos tak ada aku rajin la on9 facebook nie..Sllnya bergosip n mengumpat org je keje aku hahaha..Tapi semlm mmg aku rasa bosan sgt2..Tak tau nk bt apa,aku pun buka la youtube...Mula2 aku tgk klip vedio cikgu shida hahahaha cikgu yg ngah hot skrg nie..Lps tu dengar lagu lakkk..Adoiii sudahnya last2 aku dpt gak hilangkan bosan aku,sbb aku jmp sesuatu kt youtube nie...Aku dpt belajar cara2 make up dr youtube..Best gak,belajar make up nie..Mcm2 cara ada dlm youtube nie,utk belajar make up n macam2 jenis make up ada..Best laaa...Balik keje jeeee,sampai umah terus aku ngadap cermin besar aku tu..Apa agi, aku pun mulakan la operasi menconteng muka aku yg tak seberapa cun nie...hahaha..Aku pun tak berapa pasti sama ada make up yg aku try nie menjadi ke tak?...sbb yg tengoknya aku sorang jeee hehehehe,Tpi aku rasa ok kot..Sbb Lps make up tiba2 en tunang call ajak g mkn..Apa agi aku ngan bangganya kuar la ngan make up yg aku bt tadi..Aku tny en tunang,ok ke make up aku nie,dia ckp ok jeee..hehehe lps tu dia ckp spe ajak,ngan bangganya aku ckp belajar sendiri dr youtube hehehe..Ermmm sebenarnya ati mcm tk puas agi,ye la bru nk belajar make up kan..Tp klu tak ok n buruk mst en tunang tak suka n suruh aku cuci make up tukan..ermmm nnt nk try tgk agi cara2 make up kt youtube.. :P






Thursday, December 16, 2010

Berat Badan Naik Lagi..


Gilaaa dah aku nie..Bulan dec nie..Mcm2 aku telan..Last2 berat badan naik 2kg agi..hahaha padan muka ngan aku..Mcm2 aku telan..Aku lemah bila kwn2 jmp aku,diaorg ckp "Wahhh maz ko dah kurus" bila kwn2 dah sll ckp aku pun naik lemak arrr..Mn fikir gemuk dah..Tu yg duk telan apa pun yg aku nk makan..Bru semlm en tunang dah perasan yg badan aku dah naik gemuk balik...Adoiii Susah ati dah aku nie..Tak leh stop,asik nk mkn jeee...Mlm2 Duk Layan Nasi Goreng,Nasi Lemak...Burge Laaa..Ermmm mn tak naik berat aku.




Nasi Lemak



.

Mlm2 Telan A&W




Root Beer





Nasi Lemak





MCD





Burge King





MCD

Kain Nikah "Pink Colour"

Thank utk cousin aku FARHANA IZNI yg sudi sponsor kain utk baju nikah..Dont play2..Kain nie dari jakel..expensive tau..hehehehe kepala otak aku masih serabut duk fikir design apa nk bt..ermmm last2 aku ambil keputusan aku nk bt baju kurung moden jeee..Tapi tk tau la kot2 last minit dpt ideal utk design yg lain kan..Bila dah dpt ideal utk design bju nikah..Ada agi prob yg kena fikir..Mn aku nk cari tailor yg leh jahit baju aku nie..Klu leh aku nk yg murahhhhhh hahahahaha...Macam2 lak aku nie..Adoiii Org ssh katakan..Lantak la apa org nk ckp..Janji aku bahagia sudahhh..




Nie la kain yg cousin aku belikan utk aku..
Thank You FARHANA IZNI

Design Baju Nikah

Ermmm pening kepala otak aku duk fikir design bju utk nikah aku nie..Majalah pengantin dah byk beli..Tapi 1 design pun aku tk berkenan..Dalam majalah bju nikah tk byk design..Yang byk bju utk reception jeeee..Upset dah aku nie..Tension laaa..Dah la duit nk pakai byk..Lps tu kepala duk fikir mcm2..kadang2 rasa malas je nk kawin..Tapi aku nk kawin hehehe aku kan dah tua :P .....Adoiii kat bawah nie ada design bju yg aku suka..Tapi aku tak sure nk bt design mcm tu ke tak...Tapi design baju cantik jugak laaa kan...ermmmmmm




Look Georgous,Simple And Moden




Yang Nie Pun AKu Suka..
Rasa Nak Bt Yg Nie Kot..ermmm





Yang Nie Paling Aku Suka..
ermmm :)






Nie Yang Paling Simple..
Klu Tak Ada Ideal Gak Aku Bt Mcm nIe je laaaa





Nie Pun Cantik.



Friday, December 10, 2010

Tak Suka New Profile Facebook

Ermm sakit betoi ati aku bila profile facebook aku dah jadi lain...Aku pun tak tau mcm mn aku leh klip new profile..Tapi tu laa..Ramai kwn2 aku tak suka termasuklah aku..Spe leh tolong aku nie..Mmg terlalu semak aku tgk page aku tu..Harap2 facebook nnt akan kembali seperti biasa..Sbb ramai org tak suka...Tapikan aku ada cuba satu cari nie utk kembalikan facebook kepada yg lama.. Cara nie dah ramai yg cuba,tp ada sesetengah page tk leh kembali gak kpd yg lama,termasuklah aku...

Tapi tk apa kot2 ada yg masih nk mencuba,mn tau korangnya leh jadikan...okey step dia mcm nie :-
  1. Korang klip kt Acnt
  2. Lps tu klip kt Acnt Setting
  3. Lps tu klip kt Deactivate Acnt
  4. Korang klip kt "This is temporary.I'll Be back."
  5. Lps tu korang tunggu dlm 5-10 minit..
  6. Nnt korang masuk balik ek..
Harap2 korang puas ati lah lps nie..Tapi aku nya kejap je leh tukar jd yg lama..Lps tu dia jadi balik pada yg baru sedihhhh..

Monday, December 6, 2010

My Wedding Check List


Date/Location For Wedding and Nikah
  • Location : Dewan Sek Teknik Kuala Kangsar..Done
  • Nikah : 4/6/2011
  • Sanding : 11/6/2011
  • Thema Nikah : Pink Cousin aku yg belikan kain kat jakel..Ma kaseh Farhana izni..Syg Kamu..
  • Thema Sanding : Merah + Hitam.Baju sewa dgn Sazlees Bridal Gallery Cangkat Jering.

Pakej Untuk Sanding
  • Pelamin : Dah Booking Rm****
  • Baju Sanding : Dah Booking RM****
  • Make Up : Dah Booking RM****
  • Red Carpet : Dah Booking RM****
  • Pintu Gerbang : Dah Booking RM****

Tambahan Untuk Sanding
  • Bunga pahar : Dah booking..Color merah + putih,tempah kat KL.Buat 100 batang.
  • Kasut sanding : Done..Colour Itam,xada corak..
  • Kasut nikah : Done,Colour itam,ada batu2.
  • Paper Beg/Gift Door : Done
  • Buah : Dah survey gak.Lagi 2 hari nk sanding baru g ambil.
  • Coklat : Done.
  • Kek Coklat : Dah survey,Harga murah jeeee..Bulan 5 baru tempah.
  • Kad Kawin : Done
  • Cadar dan langsir : Done RM**** Aku dah beli.Tapi Bkn duit aku hehehe
  • Hiasan bilik : Done,Tq mak..Dah pasang pun.
  • Katil : Done.Mak beli set bilik tido warna putih..Cantik i like :)

Pakej Untuk Nikah
  • Tak ada pakej..Baju dah siap tempah,dah ambil pun..Tapi besar sikit baju tu ngan badan aku.
  • Make Up nikah ambil ngan org yg sama make up aku time bertunang tu..Bulan 3 bayar deposit rm150 dulu kat k.ida.
  • Pelamin mini ermmm klu ada duit lebih aku bt..Klu tak ada bajet mmg tak ada lerr..


Tambahan Untuk Nikah
  • Veil : Done RM****
  • Baju : Dah tempah.Bulan 4 baru ambil.
  • Tudung : Done RM****
  • Kasut : Done RM****
  • Make Up : Dah Booking.RM****
  • Cadar dan langsir : Done RM**** Mak yang belikan.
  • Hiasan bilik : Dah Booking ngan kwn mak..Mak Yang Buatkan.

Gift Tetamu

  • Paper beg dah survey murah gak harga dia..Rm10.00 dlm tu ada 30keping beg...Tapi org tu ckp leh dpt agi murah harga dia..Beg dia pun cantik..Bagi aku laaa..Sbb beg tu bukan mcm beg biasa org kasi tu..
  • Buah pun aku dah survey..Harga ok gak.. 1 Kotak epal merah (fuji) dlm tu ada seratus lebih..Harga rahsia hehehe.. klu korang nk tau aku leh kasi tau tempat dia kt mn..Korang g la tny sendiri..Buah epal nie aku kasi gift utk tetamu yg dtg..Letak dlm paper beg tu laaa..
Katering
  • Katering mak yg carikan..Bulan 2 (Feb) baru mak booking..Tapi mmg dah comfrm ngan org ketering tu.
  • Lauk mak ckp 4 jenis..
  • Air ada 2 jenis.
  • Pakej katering sekali meja n kerusi.
  • Harga Sekepala Rahsia hehehe.

Other
  1. Kursus Kawin : Done
  2. Kasut utk sanding : Aku nk beli sendiri sbb aku nk pakai kasut tumit yg tinggi hehehe RM****
  3. Bunga Pahar : Sponsor dari acu warna merah + Putih...RM****
  4. Kompang : ermm ada bajet lebih aku bt RM250.00.
  5. Photographer Nikah n Sanding : Ambil dgn husband k.ida RM****
  6. Photographer OutDoor : Ngan adik aku..Jimat hehehe..
  7. Vedioman : Ngan Fahmi Zuruugambar.
  8. PA System : Done.Pakej Sekali Dewan.
  9. Wedding Kek : Done,Sponsor dr kak long.
  10. Pengapit : Kwn aku..Sally(Baju pengapit putih)
  11. Pengiring :Bwh Bunga Mangga... Sepupu aku Teeya (along) n Dila
  12. Flower Girls : Mahirah n Nabila
  13. Kasi Bunga Telur Kat Pelamin : Sepupu aku Teeya (Along) n Izyan Aimi (Ciah)
  14. Jaga Guestbook Table Ira n Nabila
  15. Wedding card : Bt 350 keping sje RM****
  16. Gelang : RM****
  17. HIV Test : Done.
  18. Deco utk hantaran : Bunga plastik sudah..Sbb aku nk bt cepat2 hantaran nie,Maybe bulan 5 aku dah bt sikit2..malas nk bt last minit...If ada org nk tlg bt last minit mmg aku nk pakai fresh flower..
  19. Barang2 Hantaran : Tk cari agi ermmm tk ada masa..Bulan 2 raya cina sooo ada sale kan huhuhu..Boleh shopping time tu lalalala..
  20. Honeymoon : ermmm Insyallah Hujung thn 2011..Lokasi tak pasti agi..

Sunday, December 5, 2010

Panduan Atau Semakan Bakal Pengantin

1. Tarikh
  • Lepas je bertunang,korang kena cari tarikh yang sesuai untuk anda dan pasangan,Klu rasa bajet kurang tarikh tu biar la lambat sikitkan hehehe sempat nnt nk kumpul duit tu kan.
2. Lokasi
  • Ikut kemampuan korang je..Klu bajer besar korang boleh bt kat hotel..Tapi klu bajet sederhana mcm aku nie bt je kat umah atau dewan je.
3. Mas Kawin
  • Mas kawin ikut kadar yang ditetapkan oleh negeri masing2..Tp klu nk mtk lebih pun tak apa..Mcm aku gak,mak aku mtk lbh dr yg ditetapkan..huhuhuhu
4. Wang Hantaran
  • Wang hantaran ditetapkan oleh pihak perempuan.Klu leh jgn la mtk tinggi sgt.Tp klu pihak laki tu mampu tk salah rasanya.Tp klu laki tu tk mampu sian lak dia kan..
5. Baju Nikah And Make Up
  • Wahh aku suka sgt2 bila cousin aku sponsor kain utk nikah aku..Kain tu cousin aku beli kat jakel,klu aku beli sendiri,maybe aku beli je kat kamdar,sbb murah kan hehehe..Jakel dah laa mahal,tp tk apa laa kot agi pun org sponsor kan hehehe
  • ermm make up utk nikah aku ambil ngan org yg sama time aku bertunang dulu.Make up dia pun ok..Thank tau k.ida..
6. Pelamin
  • Korang kena survey pelamin yg cantik2 n murah2.Klu leh ikut je bajet korang tu.Mcm aku pelamin ikut bajet aku gak..ehh silap bkn bajet aku,tapi mak aku hehehe..Apa2 pun thank sgt2 kat mak aku..Syg mak muahhhh..Eh lupa lak pelamin aku dr Sazlees Bridal Cangkat Jering..Pelamin dia mmg cantik2..Butik nie sll kuar kat majalah pengantin.
7. Baju Sanding And Make Up
  • Ikut la korang nk bt sendiri atau sewa.Tp mcm aku nie,sewa jeee..Nk bt sendiri mana la aku mampukan.Org susah katakan.Baju sanding pun aku ambil ngan butik yg sama sekali ngan pelamin.Sbb baju kat butik tu cantik2..Thank sekali lagi utk Sazlees Bridal Gallery. Tp make up utk sanding aku rasa mcm nk suh org lain je make up..Tp pelamin + Bju + make Up pakej..ermmmm sbb aku tgk kat blog butik nie kadang2 make up dia tebal n cantik..Kadang2 make up dia mcm biasa je..ermmm Klu leh aku nk nmpak cantik time sanding nnt...
8. Bunga Pahar Utk Pelamin
  • hehehe ada sponsor agi dr mak cik sedara aku belah abah hehehe..Thank Ye acu..suka sgt2 hehehehe..Bunga pahar tu acu dah tempah kt kwn sepupu aku..Cantik bunga tu..I likeee.
9. Cenderahati
  • Ermmm cenderahati n paper beg aku juz bt utk belah laki jee..sbb aku kan tak cukup bajet nk kasi kt semua tetamu yg dtg..Tetamu yg dtg aku just kasi buah sorang sebiji jee..And utk budak2 aku kasi coklat jee..Itu je aku mampu..Ermmm :(
10. Foto And Video
  • Ermm foto aku ambil dgn k.ida juga..Tapi aku ambil utk nikah dan sanding jeee..Outdoor aku mtk adik laki aku ambilkan sbb dia pun ada camera DSLR..So kat situ aku dah jimatkan..Jimat Penting skrg nie hehehehe tmbah2 aku nie org susahkan..Ermmm video maybe aku nk mintak tolong pak cik sedara aku yg kat penang tu..Sbb dia pandai ambil video n edit video tu..Jimat lagi hehehe..
11. Dewan
  • Dewan mak aku dah g tny kt sek teknik tu..Bulan 1 nnt bayar deposit..Mak ckp bt kat dewan senang..Klu kat umah nnt nk kena kemas umah agi..susahkan..
12. Katering
  • Ermmm katering utk 1000 org..Tp mak aku mtk extra sikit.Tp tk silap mmg katering akan kasi extra kat kita..Katering mak aku yg carikan.
13. Kad Jemputan
  • Kad jemputan aku bt yg biasa2 je..Bajet aku 60sen utk sekeping.Ada 1 kad tu siap ada gambar pasangan harga 60sen je..Tp tunang aku tk suka klu letak gambar..Dia ckp nnt org buang je gambar kita dlm tong sampah..
14. Barang Hantaran
  • Ikut korang nk kasi apa..Sbb tak ada had2 nk kasi apa2 kat pasangan.Klu mcm aku nnt 5 balas 7 sudah..Lps tu gubahan semua aku bt sendiri..Aku pun pandai gak hehehe parasan lak aku :)..Yang pasti,lps kawin barang2 hantaran aku leh pakai yeee..
15. Kompang
  • ermm kompang ikut je bajet korang..Klu bajet ada best org mainkan kompang..If Bajet mcm aku nie maybe aku pasang CD jeee hahaha.Tapi Harap2 aku ada bajet lebih nk ambil org main kompang.
16. Cincin Pembatalan Air Sembahyang
  • Klu tunang aku ada bajet lebih,Maybe dia nk kasi gelang..Tp klu bajet tak cukup cincin pun tk apa laa kan..erm utk pasangan yg nk nikah nie cepat2 g cari cincin..Jgn lupa sukat dulu cincin tu tau.

Cite Sedih Tentang Planning Hari Bahagia Aku.

Bila kwn2 tau kita nk kawin,mcm2 soalan kwn2 akan tny kita..ermmm bagi aku bila nk bt kenduri,kita perlu la ikut kemampuan kita sendiri.Jangan la nak ikut org..Org lain maybe byk duit..Tapi aku ermmm biasa2 je..Aku bukan org kaya pun,klu org tny psl wedding aku, aku terus cakap.."kenduri aku biasa aje,paper beg pun juz isi buah jee.Tak ada isi apa2 dlm tu..Itulah jawapan yg aku sll kasi tau kt org yg sll tny aku ermm :(

Lepas tu klu ada kwn2 yang tny psl pelamin and baju.Aku terus terang je ngan diaorg,.."Pelamin aku biasa2 jee,Klu tak cantik korang jgn laa kutuk aku,sbb tu je pelamin,baju and bajet yg aku ada"..Bila aku ckp mcm tu,ada yg ckp "Tak apa wei,Janji yang wajib ko dah bt,nikah yang penting"..Tapi ada jg yg ckp "Tak apa laa,Sekurang-kurangnya ada jg pelamin drpd tak ada langsung"....Siap ada yg ckp "Bt apa klu meriah tp last2 berhutang"..Kwn2 yg ckp mcm tu ok laaa kan..

Tapi ada juga kwn2 bila aku ckp mcm tu,..Terus dia ckp pasal wedding dia..Cite konon yang dia punya wedding dah mcm anak raja kawin je...Menyampah aku.Last2 terus aku ckp "Wah bestnya..Jelesnya aku"..Padahal sikit pun aku tk jeles..Aku juz layan je cite dia tu..hahahaha eh lupa lak aku..Penah juga aku ckp kat org yang jenis berlagak nie.."Alaa ko tk yah laaa tahu mcm mn plan aku utk wedding aku,Klu ko nak tau,Ko dtg je laa,tengok sendiri depan mata ko sendiri,mcm mn pelamin and baju aku,klu tk cantik and buruk ko nk kutuk ke,ko nye pasal la"..Terus kwn aku tu diam hahaha..Rasa mcm kelakar pun ada..

So dari cite aku nie..Jgn la korang nk sebuk2 psal wedding org lain and korang nk bandingkan dgn wedding korang ek..Ikut je kemampuan..Bt apa klu nk mewah2 last berhutang ngan bank..ermmm baik tk yah lerrr......

14 Tip Pemakanan Dan Kawalan Berat Badan

Untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang seimbang anda perlulah merancang gaya pemakanan sihat harian anda. Gaya pemakanan terbaik adalah dengan menambah pengambilan bahan makanan berkanji,berserat dan mengurangkan pengambilan makanan berlemak.Selain itu anda juga perlu menjalani senaman ringan secara teratur dan berterusan setiap hari.Tip gaya pemakanan sihat ini mungkin dapat membantu anda :-
  1. Kurangkan pengambilan daging dan lemak yang berlebihan.
  2. Makan ayam,ikan,bijian dan kekacang dengan lebih kerap.
  3. Ambil buah-buahan segar atau sayur-sayuran mentah sebagai kudap-kudapan atau selepas waktu makan berbanding biskut.
  4. Makan dua jenis sayur dalam setiap hidangan anda.
  5. Pilih makanan berpanggang,dibakar,stim atau dimasak menerusi ketuhar atau ketuhar gelombang mikro berbanding makanan bergoreng.
  6. Pilih susu rendah lemak berbanding susu biasa.
  7. Pilih keju rendah lemak.
  8. Makan roti kaya bujirin.
  9. Kurangkan gula dalam teh atau kopi.
  10. Memilih minuman diet seperti air mineral atau air kosong.
  11. Pilih makanan yg mempunyai kandungan lemak dan gula yg rendah.
  12. Ubah gaya pemakanan anda dgn mengurangkan lemak dan gula dlm menu anda.
  13. Elakkan atau kurangkan pengambilan air mineral utk mengekallan kesihatan anda.
  14. Jgn sesekali mengamalkan diet tanpa mendapatkan khidmat nasihat pakar terlebih dahulu.

Friday, December 3, 2010

Kemas Rumah Boleh Turunkan Berat Badan

Kalau krg semua nak tahu,aktiviti membersihkan dapur mampu membakar 350 kalori.Sebagai contoh mengemop seluruh lantai dapur termasuklah mencuci bahagian yang sukar selama setengah jam mampu membakar sehingga 113 kalori.Kemudian,menyapu dapur selama setengah jam pula blh membakar sehingga 106 kalori.Selain itu,klu krng rajin cuci pinggan dan menyimpan pinggan kat tempat asal contoh dlm kabinet boleh menjadi latihan 'squat' paling berguna utk korang..ermm info nie aku dpt dlm majalah RAPI.

Wednesday, December 1, 2010

Senarai Semak Bakal Pengantin

12 Bulan Sblm Majlis Perkahwinan
1.Pilih tarikh utk majlis nikah dan sanding.
2.Cari dan pilih lokasi utk majlis,waktu jamuan dan tempahan makanan(Katering)
3.Menentukan gaya serta tema utk sanding.
4.Mulakan utk bt bajet.
4.Memilih perancangan majlis perkahwinan yg terbaik dan ikut ler kemampuan korag yeee..
5.Dah boleh mengumpul nama tetamu.
6.Memilih pengapit,pengiring serta pengacara majlis.
7.Memilih cincin pernikahan.
8.Memilih kek pengantin.
9.Memesan cenderahati utk tetamu.Ermm Aku Maybe tk bt paper beg kot..

5 Bulan Sblm Majlis perkahwinan
1.Menyelesaikan semua urusan persandingan(Bayar deposit,Pergi memilih dan mencuba kelengkapan pakaian)
2.Memilih dan menentukan semua kelengkapan perkahwinan.(Kad Undangan,Kek Kawin,Jurugambar,Jurusolek dan Lain-lain)
3.Menghubungi kadi dan pej agama islam.
4.Menghubungi saksi pernikahan.
5.If ada duit gi la bt rawatan kt spa yeee..

2 Bulan Sblm Majlis Perkahwinan
1.Menyenaraikan nama tetamu.
2.Membuat perancangan majlis bersama pengacara majlis.
3.Cari tempat utk honeymoon.
4.Mengaturkan tempat tinggal saudara yg dtg dr jauh.
5.Memastikan rawatan spa secara intensif.
6.Memastikan bunga telur dan cenderahati yg ditempah siap.
7.Memastikan ukuran baju anda sesuai dgn bentuk badan.

Sebulan Sblm Majlis Perkahwinan
1.Mula mengirim kad undangan utk saudara jauh.
2.Memastikan cincin anda dlm ukuran yg betul.
3.Berbincan dng jurufoto konsep gambar yg anda inginkan.
4.Menempah penginapan utk percutian honeymoon.
5.Memastikan semua keperluan majlis perkahwinan,persandingan dan resepsi lengkap.
6.Memilih muzik atau lagu ketika majlis perkahwinan berlangsung.

Tuesday, November 30, 2010

10 Tip Kawal Berat Badan

Tip yg aku nk kongsikan ini bkn la terlalu mudah utk kembali langsir dgn mudah..Juz try ok..Lg pun xsalahkan klu nk mencuba..

1.Mkn Hny apabila kita dduk atau berada di meja mkn aje.
2.Mkn dan kunyah dgn pelahan..If laju2 lak dh mcm apa lak kan.
3.Lakukan kegiatan seperti berjalan kaki atau menelefon kwn utk mengelakkan drpd memakan snek..Tu pun klu sangguh byar bil lebihkan hehehehe.
4.Makanlah 3 hidangan, utama,snek rendah lemak dan berkhasiat stp hari.
5.Elakkan diet yg menjanjikan penurunan berat badan yg terlalu cepat.
6.Minum 6 hingga 8 gelas air kosong stp hari.Tambah sebiji epal ijau ok..
7.Ngah tgk TV or baca newspaper or majalah jgn la melantak makanan ringan.
8.Elakkan mkn bergedel,donat,karipap dan kuih yg byk santan.Sbb terlalu tinggi kalorinya..
9.Lakukan senaman tiap2 ari,bt setengah jam pun dah ckup..Bguskan utk menurunkan berat badan.
10.Klu rajin bt la senaman yg blh menguatkan otot,ermm mcm angkat berat..Tp aku mmg jarang bt hehehehe.

Tabiat Makanan Yang Sihat

Tidak semua antara kita bersedia mengikut julat pemakanan yang betulkan.Ada 7 perkara yg perlu kita patuhi jika tubuh berada dlm keadaan yg seimbang dan sihat.

1.Amalkan tabiat makan sajian yg seimbang.
2.Sering mempelbagaikan makanan yg dimakan..Dgn cara itu kamu tidak jemu utk mkn makanan yg sihat.
3.Makan Mengikut waktu bukan utk berlapar ye..Ermmm Tp kadang2 maz bt jugak hehehe.
4.Disiplin dlm pengambilan makanan dgn aktiviti supaya berat dpt dikawal..Tp mcm maz..if rasa malas jugak..seminggu sekali pun dah ok kan..hehehe itu la yg maz bt..errmmm :)
5.Mengamalkan pengambilan makanan yg bersih..Basuh la apa2 yg kita nk mkn ok..
6.Minum air masak secukupnya...
7.Jgn Mudah dipengaruhi dgn pemakanan segera...

Monday, November 29, 2010

Berat Badan Naik Lak 1kg

Adoiii susah payah aku diet berat badan aku naik balik hahaha padan muka ngan aku..2 minggu berturun2 aku makan nasi je..pagi,tgh ari, dan malam...hahaha senang ati sbb berat badan dah trun sblm nie..Sepatutnya bila berat badan dah trun kena la jaga mkn kan..ermmm skrg nie kan dah ssh..So Next month aku kena jaga2 permakanan aku..Aku juz nk mkn nasi seminggu sekali je..ehh lupa lak aku nk kasi tau..Sll org ckp bihun grng or benda2 bergoreng menggemukkan..Tp masa aku amalkan diet pagi2 aku ada je mkn bihun goreng,tp berat aku leh je trun..Bagi aku leh je mkn,cuma kena kurangkan sikit..jgn la bantai bermangkuk2 kan..Lain lak jadinya...So Menu aku utk next month Pagi2 Bihun grn atau roti 70sen je eh lupa agi,air utk bfast lak milo O ice..Sgt2 la sedappp nyam nyam nyammmmmmm





Diet Yang Aku Amalkan Selama 4 Bulan..

ermmm nak cite sikit pasal diet aku...B4 this berat badan aku mencecah 49-50kg..Beratkan..Dah la aku nie rendah ajee orgnya..hehehe..adoiiii..En tunang aku sll panggil aku ngan nama DEMUK hehehe..Comelkan nama tu lalala..Tapi lama2 aku mmg rasa mcm ssh sikit bila berat badan aku dah naik nie..Sometime aku jeles tgk awek2 yang kecil2 comel n kurus2 pakai bju apa pun nmpk cantik jeee..1 day aku rasa tiba masa utk aku cuba berdiet...hehehe ermmm cara yg aku cuba nie maybe tak semua org leh ikut..Aku cuba tak sentuh nasi selama 4 bulan..Bulan pertama aku mcm ssh sikit nk elakkan nasi..Tapi lama2 aku leh..Aku sll pesan kt en tunang aku,if aku nak mkn nasi,tlg marah n tlg ingtkan aku nak gemuk ke,tp yg kelakar aku leh suh en tunang ckp klu gemuk biar dia tinggal aku..hehehe...2 Minggu Percubaan, ada la 2 kali aku terkantoi mkn nasi,sbb aku balik kg,tgk lauk tk tahan,apa lagi aku bantai la nasi tu..Minggu ke 3 dlm bulan yg pertama aku dah leh elakkan nasi dlm menu aku...ari2 aku mkan bihun sup,bihun grg,dan roti yg 70 sen tu...ermmm Masuk bulan ke 2 berat badan aku cuma trun 1.5kg aje..ermmm aku rasa mcm pelik je npe org lain leh trun byk,tp aku cuma trun sikit jee..1 hari aku ada jawapannya,knp berat aku lmbt trun..Kwn aku ada bagi 1 plan n cara diet yg betoi..Dia ckp if nk diet,step yg pertama yg aku perlu buat adalah DETOX..Tp aku juz bt detox ngan cara sendri..Caranya mmg mudah sgt2..Ari2 aku mkn epal hijau n bykkan minum air masak..Kat ofice air masak ari2 aku minum 1 botol besar,tp lps minum aku kerap g toilet je hehehe..Selama sebulan lebih aku amalkan berat badan aku berjaya trun dr 50kg ke 44kg...Time tu tuhan je tahu perasaan aku..Terlalu happy sgt...Bg aku epal hijau tu mmg bgus sgt2..Sbb apa aku ckp bgus,Selama sebulan lebih tu,dlm sebulan ada la 2 or 3 kali je aku g jog,tp berat aku leh trun ngan cepat sekali...

Thursday, November 18, 2010

Zara Cute (Anak -Jaja Lee- Dan Mohamed Noridzuan)





Tak ada apa yang aku nk update kat blog aku nie..Juz nak masukkan gambar baby girl yang aku suka sgt2..Mmg comel sgt2 baby nie..Dah la comel,pandai lak dia pose klu depan camera..Nama pun cantik tau..Nama dia Nor Zara Sophia..

Thursday, October 14, 2010

Antara Lelaki Dan Perempuan




1.Kebanyakan lelaki membaca lebih lama drpd wanita,tetapi wanita 2 kali ganda lebih byk membaca drpd lelaki.
2.Lebih dr 2 kali ganda wanita hidup sendiri berbanding lelaki setelah berusia 65 thn.
3.Lelaki mempunyai kekuatan meramas tangan 2 kali ganda berbanding wanita.
4.Kira-kira 48% lelaki berdengkur ketika tidur, dan wanita pula hanya 22% sahaja.
5.Secara umum hidung lelakilebih besar drpd wanita.Sementara itu kebanyakan wanita pula mempunyai bibir lebih besar berbanding lelaki.
6.Tahap pendengaran lelaki menurun ketika berusia 32 dan wanita pula di usia 37 thn.
7.Lebih dr 55% wanita memeriksa giginya secara rutin berbanding lelaki 40% sahaja.
8.Kebanyakan wanita mengambil masa kira-kira 153 saat berada di bilik air, dan lelaki pula hanya 113 saat sahaja.

10 Ciri-Ciri Org Yg Malas



1. Sll sgt kasi alasan bila kita minta pertolongan.
2. Sepanjang idup tk penah langsung menghadiri mana2 aktiviti sosial mcm gotong-royong yg dianjurkan kt tmpt keje,kolej atau kwsan umh kita.
3. Tak penah mengemas tempat tido.
4. Separuh dari masa kamu byk dihabiskan utk tido jeee...Mmg Mlas..
5. Org tgk kediaman kamu mcm tongkang pecah siap ada bau busuk agi...
6. Org lain sedih bila gagal tp kamu happy je..Mcm dah biasa ngan kegagalan.
7. Cara kamu menutup kelemahan kamu sll tampil cantik depan org ramai,pakai minyak wangi sebotol..Yang sebenarnya baju yang kamu pakai tk penah basuh pun...
8. Sanggup berlapar drpd bersusah payah membeli makanan.
9. Tiap2 pagi muka bila g keje or kelas mcm apa je..Menyampah aku tgk org mcm tu.
10.Tak penah ada usaha langsung utk meningkatkan diri utk masa akan dtg kerana kamu merasakan apa yang kamu ada hari ini sudah cukup dan terlalu selesa.

Tuesday, October 12, 2010

Epal Hijau



Erm ari nie aku nak cite pasal epal ijau..Epal nie bgus if kita mkn tiap2 ari.Maybe ramai yang dah tau epal ijau nie dpt membantu penghadaman dan penurunan berat badan.Selain tu dpt gak mengurangkan kandungan kolesterol dlm badan kita nie...

Epal ijau mengandungi kandungan serat yang amat tinggi,iaitu sebanyak 5gram utk stp biji buah yg berukuran sederhana besar..Selain itu,dapat juga mengatasi masalah sembelit yang biasanya dialami golongan yang gemar berdiet mcm saya nie hehehe...So tk akan menjadi masalah jika buah nie dimasukkan ke dlm menu diet dam menu harian kitakan..

If sebiji epal ijau sehari pun dah ok..Coz ia cukup utk membekal khasiat bg mengurangkan kandungan kolesterol dlm badam kita nie..Tmbah2 badan sy yg comel nie kan hehehe..Perasan Jap..

Erm Ok Maz akan kasi tau khasiat epal ijau..But maz kasi tau apa yang maz tahu je k..
* Dapat mengurangkan risiko sakit jantung.
* Membantu mencegah pembinaan kolesterol dlm dinding saluran darah.
* Membantu mengekalkan berat badan.
* Mengurangkan risiko barah.

Adoiii lupa lak nak kasi tau..Okey klu spe2 ada masalah sembelit atau sistem penghadaman.Minum jus epal..ermmm rasanya mkn dan kunyah agi bgus kot..Okey mkn dan minum setiap pagi.Cara nie dpt membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan.

Friday, May 28, 2010

Keenakan Nasi Ganja Di Ipoh





Kedai ini dibuka pada thn 1960...Nasi ini mampu membuatkan kita terasa ketagih..Kedai ini akan penuh setiap kali waktu rehat diantara 12pm - 2pm..Diwaktu itu org yg dtg mkn or mahu tapau pasti kena beratur...Meja mkn tk penah kosong..Klu srg bgun,srg lagi akan masuk..Tetapi setiap pelanggan sanggup menunggu giliran untuk mendapatkan nasi ganja ini...Kepada sesiapa yang ingin merasai keenakan nasi ganja ini sila la dtg untuk merasa keenakan nasi ganja ipoh....

Thursday, May 27, 2010

Babi Halal DiJakarta


Dah sah2 tu babi yang haram dimakan oleh umat islam..Adakah kurang didikan agama disana..Dunia2..Yang Haram dihalalkan...Haram tetap haram...

Pameran patung lilin sepanyol


Apa yang mereka nak sampaikan kepada dunia...Adil ke kita bila dihina sedemikian...

My Engagement 22 May 2010


Aku sah menjadi tunang orang..Akhirnya hubungan yang terjalin selama 5 thn terikat juga dengan tali pertunangan..Aku harap hubungan ini akan kekal utk selamanya...Selama bersama,bermacam dugaan yang aku lalu..Kecewa,sedih,gembira,marah dan geram semua aku lalui dengan tabah...Tapi disaat aku bergembira,terselit perasaan sedih,bila aku teringtkan arwah abah aku..Orang lain menyambut hari bahagai bersama abah dan mak..Tapi aku hanya bersama mak sahaja..Walauapapun,terima kasih untuk mak aku yang banyak membantu aku didalam segala hal..
















Arwah Abah Aku...5 June 2009




Aku rasa sedih bila abah telah meninggalkan kami sekeluar pada 5 june 2009 pada hari jumaat..Kami sekeluarga terasa mcm tak percaya bila abah tinggalkan kami..Abah pergi dlm keadaan sihat...Abah tak sakit n tak penah tunjuk tanda2 dia akan pergi..Hanya tuhan je tahu mcm mn perasaan kami sekeluarga...Entah mcm mn abah tiba2 terkena serangan sakit jantung...Bila Kami bagi tahu semua sepupu semua mcm tak percya..Ada ckp kami main2..Ya Allah bab mati tak kan kami nk main..Sebelum abah pergi,abag ada plan nak pergi bercuti satu keluarga...Tapi plan itu semua tak menjadi..Kami adik beradik kesiankan mak...Mak mmg tak boleh idup tanpa abah disisi dia..Tanpa abah siapa la kami...Kami terlalu sayangkan arwah..First time beraya tanpa abah,kami rasa raya thn itu mmg tak bermakna..Apa2 persiapan raya kami bt ala kadar sje...Org lain beraya dgn abah dan mak..Tapi kami hanya ada mak sahaja...Kami adik beradik rindukan gelak tawa abah...Abah anak2 mu terlalu menyayangi abah..dah kami terlalu rindukan abah...



This is my family...My dad Muhammad Nasir bin Sani...My mum Manzanah bt Mahmood..
My Brother Mohd Asyraf..Mohd Azwan..Mohd Zahid...And My sister Mahirah...N me Mazni