Tuesday, November 30, 2010

10 Tip Kawal Berat Badan

Tip yg aku nk kongsikan ini bkn la terlalu mudah utk kembali langsir dgn mudah..Juz try ok..Lg pun xsalahkan klu nk mencuba..

1.Mkn Hny apabila kita dduk atau berada di meja mkn aje.
2.Mkn dan kunyah dgn pelahan..If laju2 lak dh mcm apa lak kan.
3.Lakukan kegiatan seperti berjalan kaki atau menelefon kwn utk mengelakkan drpd memakan snek..Tu pun klu sangguh byar bil lebihkan hehehehe.
4.Makanlah 3 hidangan, utama,snek rendah lemak dan berkhasiat stp hari.
5.Elakkan diet yg menjanjikan penurunan berat badan yg terlalu cepat.
6.Minum 6 hingga 8 gelas air kosong stp hari.Tambah sebiji epal ijau ok..
7.Ngah tgk TV or baca newspaper or majalah jgn la melantak makanan ringan.
8.Elakkan mkn bergedel,donat,karipap dan kuih yg byk santan.Sbb terlalu tinggi kalorinya..
9.Lakukan senaman tiap2 ari,bt setengah jam pun dah ckup..Bguskan utk menurunkan berat badan.
10.Klu rajin bt la senaman yg blh menguatkan otot,ermm mcm angkat berat..Tp aku mmg jarang bt hehehehe.

Tabiat Makanan Yang Sihat

Tidak semua antara kita bersedia mengikut julat pemakanan yang betulkan.Ada 7 perkara yg perlu kita patuhi jika tubuh berada dlm keadaan yg seimbang dan sihat.

1.Amalkan tabiat makan sajian yg seimbang.
2.Sering mempelbagaikan makanan yg dimakan..Dgn cara itu kamu tidak jemu utk mkn makanan yg sihat.
3.Makan Mengikut waktu bukan utk berlapar ye..Ermmm Tp kadang2 maz bt jugak hehehe.
4.Disiplin dlm pengambilan makanan dgn aktiviti supaya berat dpt dikawal..Tp mcm maz..if rasa malas jugak..seminggu sekali pun dah ok kan..hehehe itu la yg maz bt..errmmm :)
5.Mengamalkan pengambilan makanan yg bersih..Basuh la apa2 yg kita nk mkn ok..
6.Minum air masak secukupnya...
7.Jgn Mudah dipengaruhi dgn pemakanan segera...

Monday, November 29, 2010

Berat Badan Naik Lak 1kg

Adoiii susah payah aku diet berat badan aku naik balik hahaha padan muka ngan aku..2 minggu berturun2 aku makan nasi je..pagi,tgh ari, dan malam...hahaha senang ati sbb berat badan dah trun sblm nie..Sepatutnya bila berat badan dah trun kena la jaga mkn kan..ermmm skrg nie kan dah ssh..So Next month aku kena jaga2 permakanan aku..Aku juz nk mkn nasi seminggu sekali je..ehh lupa lak aku nk kasi tau..Sll org ckp bihun grng or benda2 bergoreng menggemukkan..Tp masa aku amalkan diet pagi2 aku ada je mkn bihun goreng,tp berat aku leh je trun..Bagi aku leh je mkn,cuma kena kurangkan sikit..jgn la bantai bermangkuk2 kan..Lain lak jadinya...So Menu aku utk next month Pagi2 Bihun grn atau roti 70sen je eh lupa agi,air utk bfast lak milo O ice..Sgt2 la sedappp nyam nyam nyammmmmmm





Diet Yang Aku Amalkan Selama 4 Bulan..

ermmm nak cite sikit pasal diet aku...B4 this berat badan aku mencecah 49-50kg..Beratkan..Dah la aku nie rendah ajee orgnya..hehehe..adoiiii..En tunang aku sll panggil aku ngan nama DEMUK hehehe..Comelkan nama tu lalala..Tapi lama2 aku mmg rasa mcm ssh sikit bila berat badan aku dah naik nie..Sometime aku jeles tgk awek2 yang kecil2 comel n kurus2 pakai bju apa pun nmpk cantik jeee..1 day aku rasa tiba masa utk aku cuba berdiet...hehehe ermmm cara yg aku cuba nie maybe tak semua org leh ikut..Aku cuba tak sentuh nasi selama 4 bulan..Bulan pertama aku mcm ssh sikit nk elakkan nasi..Tapi lama2 aku leh..Aku sll pesan kt en tunang aku,if aku nak mkn nasi,tlg marah n tlg ingtkan aku nak gemuk ke,tp yg kelakar aku leh suh en tunang ckp klu gemuk biar dia tinggal aku..hehehe...2 Minggu Percubaan, ada la 2 kali aku terkantoi mkn nasi,sbb aku balik kg,tgk lauk tk tahan,apa lagi aku bantai la nasi tu..Minggu ke 3 dlm bulan yg pertama aku dah leh elakkan nasi dlm menu aku...ari2 aku mkan bihun sup,bihun grg,dan roti yg 70 sen tu...ermmm Masuk bulan ke 2 berat badan aku cuma trun 1.5kg aje..ermmm aku rasa mcm pelik je npe org lain leh trun byk,tp aku cuma trun sikit jee..1 hari aku ada jawapannya,knp berat aku lmbt trun..Kwn aku ada bagi 1 plan n cara diet yg betoi..Dia ckp if nk diet,step yg pertama yg aku perlu buat adalah DETOX..Tp aku juz bt detox ngan cara sendri..Caranya mmg mudah sgt2..Ari2 aku mkn epal hijau n bykkan minum air masak..Kat ofice air masak ari2 aku minum 1 botol besar,tp lps minum aku kerap g toilet je hehehe..Selama sebulan lebih aku amalkan berat badan aku berjaya trun dr 50kg ke 44kg...Time tu tuhan je tahu perasaan aku..Terlalu happy sgt...Bg aku epal hijau tu mmg bgus sgt2..Sbb apa aku ckp bgus,Selama sebulan lebih tu,dlm sebulan ada la 2 or 3 kali je aku g jog,tp berat aku leh trun ngan cepat sekali...

Thursday, November 18, 2010

Zara Cute (Anak -Jaja Lee- Dan Mohamed Noridzuan)





Tak ada apa yang aku nk update kat blog aku nie..Juz nak masukkan gambar baby girl yang aku suka sgt2..Mmg comel sgt2 baby nie..Dah la comel,pandai lak dia pose klu depan camera..Nama pun cantik tau..Nama dia Nor Zara Sophia..