Saturday, December 18, 2010

Belajar Make Up

Semalam punya la aku bosan kat office..Bos tak ada..So keje aku pun tak byk la..Budak2 lain kat office pun ada yg baca paper, ada on9 internet,tgk apa aku pun tk tau laaa....ada gak yg on9 facebook...Aku nie, sllnya,if bos tak ada aku rajin la on9 facebook nie..Sllnya bergosip n mengumpat org je keje aku hahaha..Tapi semlm mmg aku rasa bosan sgt2..Tak tau nk bt apa,aku pun buka la youtube...Mula2 aku tgk klip vedio cikgu shida hahahaha cikgu yg ngah hot skrg nie..Lps tu dengar lagu lakkk..Adoiii sudahnya last2 aku dpt gak hilangkan bosan aku,sbb aku jmp sesuatu kt youtube nie...Aku dpt belajar cara2 make up dr youtube..Best gak,belajar make up nie..Mcm2 cara ada dlm youtube nie,utk belajar make up n macam2 jenis make up ada..Best laaa...Balik keje jeeee,sampai umah terus aku ngadap cermin besar aku tu..Apa agi, aku pun mulakan la operasi menconteng muka aku yg tak seberapa cun nie...hahaha..Aku pun tak berapa pasti sama ada make up yg aku try nie menjadi ke tak?...sbb yg tengoknya aku sorang jeee hehehehe,Tpi aku rasa ok kot..Sbb Lps make up tiba2 en tunang call ajak g mkn..Apa agi aku ngan bangganya kuar la ngan make up yg aku bt tadi..Aku tny en tunang,ok ke make up aku nie,dia ckp ok jeee..hehehe lps tu dia ckp spe ajak,ngan bangganya aku ckp belajar sendiri dr youtube hehehe..Ermmm sebenarnya ati mcm tk puas agi,ye la bru nk belajar make up kan..Tp klu tak ok n buruk mst en tunang tak suka n suruh aku cuci make up tukan..ermmm nnt nk try tgk agi cara2 make up kt youtube.. :P






Thursday, December 16, 2010

Berat Badan Naik Lagi..


Gilaaa dah aku nie..Bulan dec nie..Mcm2 aku telan..Last2 berat badan naik 2kg agi..hahaha padan muka ngan aku..Mcm2 aku telan..Aku lemah bila kwn2 jmp aku,diaorg ckp "Wahhh maz ko dah kurus" bila kwn2 dah sll ckp aku pun naik lemak arrr..Mn fikir gemuk dah..Tu yg duk telan apa pun yg aku nk makan..Bru semlm en tunang dah perasan yg badan aku dah naik gemuk balik...Adoiii Susah ati dah aku nie..Tak leh stop,asik nk mkn jeee...Mlm2 Duk Layan Nasi Goreng,Nasi Lemak...Burge Laaa..Ermmm mn tak naik berat aku.




Nasi Lemak



.

Mlm2 Telan A&W




Root Beer





Nasi Lemak





MCD





Burge King





MCD

Kain Nikah "Pink Colour"

Thank utk cousin aku FARHANA IZNI yg sudi sponsor kain utk baju nikah..Dont play2..Kain nie dari jakel..expensive tau..hehehehe kepala otak aku masih serabut duk fikir design apa nk bt..ermmm last2 aku ambil keputusan aku nk bt baju kurung moden jeee..Tapi tk tau la kot2 last minit dpt ideal utk design yg lain kan..Bila dah dpt ideal utk design bju nikah..Ada agi prob yg kena fikir..Mn aku nk cari tailor yg leh jahit baju aku nie..Klu leh aku nk yg murahhhhhh hahahahaha...Macam2 lak aku nie..Adoiii Org ssh katakan..Lantak la apa org nk ckp..Janji aku bahagia sudahhh..




Nie la kain yg cousin aku belikan utk aku..
Thank You FARHANA IZNI

Design Baju Nikah

Ermmm pening kepala otak aku duk fikir design bju utk nikah aku nie..Majalah pengantin dah byk beli..Tapi 1 design pun aku tk berkenan..Dalam majalah bju nikah tk byk design..Yang byk bju utk reception jeeee..Upset dah aku nie..Tension laaa..Dah la duit nk pakai byk..Lps tu kepala duk fikir mcm2..kadang2 rasa malas je nk kawin..Tapi aku nk kawin hehehe aku kan dah tua :P .....Adoiii kat bawah nie ada design bju yg aku suka..Tapi aku tak sure nk bt design mcm tu ke tak...Tapi design baju cantik jugak laaa kan...ermmmmmm




Look Georgous,Simple And Moden




Yang Nie Pun AKu Suka..
Rasa Nak Bt Yg Nie Kot..ermmm





Yang Nie Paling Aku Suka..
ermmm :)






Nie Yang Paling Simple..
Klu Tak Ada Ideal Gak Aku Bt Mcm nIe je laaaa





Nie Pun Cantik.



Friday, December 10, 2010

Tak Suka New Profile Facebook

Ermm sakit betoi ati aku bila profile facebook aku dah jadi lain...Aku pun tak tau mcm mn aku leh klip new profile..Tapi tu laa..Ramai kwn2 aku tak suka termasuklah aku..Spe leh tolong aku nie..Mmg terlalu semak aku tgk page aku tu..Harap2 facebook nnt akan kembali seperti biasa..Sbb ramai org tak suka...Tapikan aku ada cuba satu cari nie utk kembalikan facebook kepada yg lama.. Cara nie dah ramai yg cuba,tp ada sesetengah page tk leh kembali gak kpd yg lama,termasuklah aku...

Tapi tk apa kot2 ada yg masih nk mencuba,mn tau korangnya leh jadikan...okey step dia mcm nie :-
  1. Korang klip kt Acnt
  2. Lps tu klip kt Acnt Setting
  3. Lps tu klip kt Deactivate Acnt
  4. Korang klip kt "This is temporary.I'll Be back."
  5. Lps tu korang tunggu dlm 5-10 minit..
  6. Nnt korang masuk balik ek..
Harap2 korang puas ati lah lps nie..Tapi aku nya kejap je leh tukar jd yg lama..Lps tu dia jadi balik pada yg baru sedihhhh..

Monday, December 6, 2010

My Wedding Check List


Date/Location For Wedding and Nikah
  • Location : Dewan Sek Teknik Kuala Kangsar..Done
  • Nikah : 4/6/2011
  • Sanding : 11/6/2011
  • Thema Nikah : Pink Cousin aku yg belikan kain kat jakel..Ma kaseh Farhana izni..Syg Kamu..
  • Thema Sanding : Merah + Hitam.Baju sewa dgn Sazlees Bridal Gallery Cangkat Jering.

Pakej Untuk Sanding
  • Pelamin : Dah Booking Rm****
  • Baju Sanding : Dah Booking RM****
  • Make Up : Dah Booking RM****
  • Red Carpet : Dah Booking RM****
  • Pintu Gerbang : Dah Booking RM****

Tambahan Untuk Sanding
  • Bunga pahar : Dah booking..Color merah + putih,tempah kat KL.Buat 100 batang.
  • Kasut sanding : Done..Colour Itam,xada corak..
  • Kasut nikah : Done,Colour itam,ada batu2.
  • Paper Beg/Gift Door : Done
  • Buah : Dah survey gak.Lagi 2 hari nk sanding baru g ambil.
  • Coklat : Done.
  • Kek Coklat : Dah survey,Harga murah jeeee..Bulan 5 baru tempah.
  • Kad Kawin : Done
  • Cadar dan langsir : Done RM**** Aku dah beli.Tapi Bkn duit aku hehehe
  • Hiasan bilik : Done,Tq mak..Dah pasang pun.
  • Katil : Done.Mak beli set bilik tido warna putih..Cantik i like :)

Pakej Untuk Nikah
  • Tak ada pakej..Baju dah siap tempah,dah ambil pun..Tapi besar sikit baju tu ngan badan aku.
  • Make Up nikah ambil ngan org yg sama make up aku time bertunang tu..Bulan 3 bayar deposit rm150 dulu kat k.ida.
  • Pelamin mini ermmm klu ada duit lebih aku bt..Klu tak ada bajet mmg tak ada lerr..


Tambahan Untuk Nikah
  • Veil : Done RM****
  • Baju : Dah tempah.Bulan 4 baru ambil.
  • Tudung : Done RM****
  • Kasut : Done RM****
  • Make Up : Dah Booking.RM****
  • Cadar dan langsir : Done RM**** Mak yang belikan.
  • Hiasan bilik : Dah Booking ngan kwn mak..Mak Yang Buatkan.

Gift Tetamu

  • Paper beg dah survey murah gak harga dia..Rm10.00 dlm tu ada 30keping beg...Tapi org tu ckp leh dpt agi murah harga dia..Beg dia pun cantik..Bagi aku laaa..Sbb beg tu bukan mcm beg biasa org kasi tu..
  • Buah pun aku dah survey..Harga ok gak.. 1 Kotak epal merah (fuji) dlm tu ada seratus lebih..Harga rahsia hehehe.. klu korang nk tau aku leh kasi tau tempat dia kt mn..Korang g la tny sendiri..Buah epal nie aku kasi gift utk tetamu yg dtg..Letak dlm paper beg tu laaa..
Katering
  • Katering mak yg carikan..Bulan 2 (Feb) baru mak booking..Tapi mmg dah comfrm ngan org ketering tu.
  • Lauk mak ckp 4 jenis..
  • Air ada 2 jenis.
  • Pakej katering sekali meja n kerusi.
  • Harga Sekepala Rahsia hehehe.

Other
  1. Kursus Kawin : Done
  2. Kasut utk sanding : Aku nk beli sendiri sbb aku nk pakai kasut tumit yg tinggi hehehe RM****
  3. Bunga Pahar : Sponsor dari acu warna merah + Putih...RM****
  4. Kompang : ermm ada bajet lebih aku bt RM250.00.
  5. Photographer Nikah n Sanding : Ambil dgn husband k.ida RM****
  6. Photographer OutDoor : Ngan adik aku..Jimat hehehe..
  7. Vedioman : Ngan Fahmi Zuruugambar.
  8. PA System : Done.Pakej Sekali Dewan.
  9. Wedding Kek : Done,Sponsor dr kak long.
  10. Pengapit : Kwn aku..Sally(Baju pengapit putih)
  11. Pengiring :Bwh Bunga Mangga... Sepupu aku Teeya (along) n Dila
  12. Flower Girls : Mahirah n Nabila
  13. Kasi Bunga Telur Kat Pelamin : Sepupu aku Teeya (Along) n Izyan Aimi (Ciah)
  14. Jaga Guestbook Table Ira n Nabila
  15. Wedding card : Bt 350 keping sje RM****
  16. Gelang : RM****
  17. HIV Test : Done.
  18. Deco utk hantaran : Bunga plastik sudah..Sbb aku nk bt cepat2 hantaran nie,Maybe bulan 5 aku dah bt sikit2..malas nk bt last minit...If ada org nk tlg bt last minit mmg aku nk pakai fresh flower..
  19. Barang2 Hantaran : Tk cari agi ermmm tk ada masa..Bulan 2 raya cina sooo ada sale kan huhuhu..Boleh shopping time tu lalalala..
  20. Honeymoon : ermmm Insyallah Hujung thn 2011..Lokasi tak pasti agi..

Sunday, December 5, 2010

Panduan Atau Semakan Bakal Pengantin

1. Tarikh
  • Lepas je bertunang,korang kena cari tarikh yang sesuai untuk anda dan pasangan,Klu rasa bajet kurang tarikh tu biar la lambat sikitkan hehehe sempat nnt nk kumpul duit tu kan.
2. Lokasi
  • Ikut kemampuan korang je..Klu bajer besar korang boleh bt kat hotel..Tapi klu bajet sederhana mcm aku nie bt je kat umah atau dewan je.
3. Mas Kawin
  • Mas kawin ikut kadar yang ditetapkan oleh negeri masing2..Tp klu nk mtk lebih pun tak apa..Mcm aku gak,mak aku mtk lbh dr yg ditetapkan..huhuhuhu
4. Wang Hantaran
  • Wang hantaran ditetapkan oleh pihak perempuan.Klu leh jgn la mtk tinggi sgt.Tp klu pihak laki tu mampu tk salah rasanya.Tp klu laki tu tk mampu sian lak dia kan..
5. Baju Nikah And Make Up
  • Wahh aku suka sgt2 bila cousin aku sponsor kain utk nikah aku..Kain tu cousin aku beli kat jakel,klu aku beli sendiri,maybe aku beli je kat kamdar,sbb murah kan hehehe..Jakel dah laa mahal,tp tk apa laa kot agi pun org sponsor kan hehehe
  • ermm make up utk nikah aku ambil ngan org yg sama time aku bertunang dulu.Make up dia pun ok..Thank tau k.ida..
6. Pelamin
  • Korang kena survey pelamin yg cantik2 n murah2.Klu leh ikut je bajet korang tu.Mcm aku pelamin ikut bajet aku gak..ehh silap bkn bajet aku,tapi mak aku hehehe..Apa2 pun thank sgt2 kat mak aku..Syg mak muahhhh..Eh lupa lak pelamin aku dr Sazlees Bridal Cangkat Jering..Pelamin dia mmg cantik2..Butik nie sll kuar kat majalah pengantin.
7. Baju Sanding And Make Up
  • Ikut la korang nk bt sendiri atau sewa.Tp mcm aku nie,sewa jeee..Nk bt sendiri mana la aku mampukan.Org susah katakan.Baju sanding pun aku ambil ngan butik yg sama sekali ngan pelamin.Sbb baju kat butik tu cantik2..Thank sekali lagi utk Sazlees Bridal Gallery. Tp make up utk sanding aku rasa mcm nk suh org lain je make up..Tp pelamin + Bju + make Up pakej..ermmmm sbb aku tgk kat blog butik nie kadang2 make up dia tebal n cantik..Kadang2 make up dia mcm biasa je..ermmm Klu leh aku nk nmpak cantik time sanding nnt...
8. Bunga Pahar Utk Pelamin
  • hehehe ada sponsor agi dr mak cik sedara aku belah abah hehehe..Thank Ye acu..suka sgt2 hehehehe..Bunga pahar tu acu dah tempah kt kwn sepupu aku..Cantik bunga tu..I likeee.
9. Cenderahati
  • Ermmm cenderahati n paper beg aku juz bt utk belah laki jee..sbb aku kan tak cukup bajet nk kasi kt semua tetamu yg dtg..Tetamu yg dtg aku just kasi buah sorang sebiji jee..And utk budak2 aku kasi coklat jee..Itu je aku mampu..Ermmm :(
10. Foto And Video
  • Ermm foto aku ambil dgn k.ida juga..Tapi aku ambil utk nikah dan sanding jeee..Outdoor aku mtk adik laki aku ambilkan sbb dia pun ada camera DSLR..So kat situ aku dah jimatkan..Jimat Penting skrg nie hehehehe tmbah2 aku nie org susahkan..Ermmm video maybe aku nk mintak tolong pak cik sedara aku yg kat penang tu..Sbb dia pandai ambil video n edit video tu..Jimat lagi hehehe..
11. Dewan
  • Dewan mak aku dah g tny kt sek teknik tu..Bulan 1 nnt bayar deposit..Mak ckp bt kat dewan senang..Klu kat umah nnt nk kena kemas umah agi..susahkan..
12. Katering
  • Ermmm katering utk 1000 org..Tp mak aku mtk extra sikit.Tp tk silap mmg katering akan kasi extra kat kita..Katering mak aku yg carikan.
13. Kad Jemputan
  • Kad jemputan aku bt yg biasa2 je..Bajet aku 60sen utk sekeping.Ada 1 kad tu siap ada gambar pasangan harga 60sen je..Tp tunang aku tk suka klu letak gambar..Dia ckp nnt org buang je gambar kita dlm tong sampah..
14. Barang Hantaran
  • Ikut korang nk kasi apa..Sbb tak ada had2 nk kasi apa2 kat pasangan.Klu mcm aku nnt 5 balas 7 sudah..Lps tu gubahan semua aku bt sendiri..Aku pun pandai gak hehehe parasan lak aku :)..Yang pasti,lps kawin barang2 hantaran aku leh pakai yeee..
15. Kompang
  • ermm kompang ikut je bajet korang..Klu bajet ada best org mainkan kompang..If Bajet mcm aku nie maybe aku pasang CD jeee hahaha.Tapi Harap2 aku ada bajet lebih nk ambil org main kompang.
16. Cincin Pembatalan Air Sembahyang
  • Klu tunang aku ada bajet lebih,Maybe dia nk kasi gelang..Tp klu bajet tak cukup cincin pun tk apa laa kan..erm utk pasangan yg nk nikah nie cepat2 g cari cincin..Jgn lupa sukat dulu cincin tu tau.

Cite Sedih Tentang Planning Hari Bahagia Aku.

Bila kwn2 tau kita nk kawin,mcm2 soalan kwn2 akan tny kita..ermmm bagi aku bila nk bt kenduri,kita perlu la ikut kemampuan kita sendiri.Jangan la nak ikut org..Org lain maybe byk duit..Tapi aku ermmm biasa2 je..Aku bukan org kaya pun,klu org tny psl wedding aku, aku terus cakap.."kenduri aku biasa aje,paper beg pun juz isi buah jee.Tak ada isi apa2 dlm tu..Itulah jawapan yg aku sll kasi tau kt org yg sll tny aku ermm :(

Lepas tu klu ada kwn2 yang tny psl pelamin and baju.Aku terus terang je ngan diaorg,.."Pelamin aku biasa2 jee,Klu tak cantik korang jgn laa kutuk aku,sbb tu je pelamin,baju and bajet yg aku ada"..Bila aku ckp mcm tu,ada yg ckp "Tak apa wei,Janji yang wajib ko dah bt,nikah yang penting"..Tapi ada jg yg ckp "Tak apa laa,Sekurang-kurangnya ada jg pelamin drpd tak ada langsung"....Siap ada yg ckp "Bt apa klu meriah tp last2 berhutang"..Kwn2 yg ckp mcm tu ok laaa kan..

Tapi ada juga kwn2 bila aku ckp mcm tu,..Terus dia ckp pasal wedding dia..Cite konon yang dia punya wedding dah mcm anak raja kawin je...Menyampah aku.Last2 terus aku ckp "Wah bestnya..Jelesnya aku"..Padahal sikit pun aku tk jeles..Aku juz layan je cite dia tu..hahahaha eh lupa lak aku..Penah juga aku ckp kat org yang jenis berlagak nie.."Alaa ko tk yah laaa tahu mcm mn plan aku utk wedding aku,Klu ko nak tau,Ko dtg je laa,tengok sendiri depan mata ko sendiri,mcm mn pelamin and baju aku,klu tk cantik and buruk ko nk kutuk ke,ko nye pasal la"..Terus kwn aku tu diam hahaha..Rasa mcm kelakar pun ada..

So dari cite aku nie..Jgn la korang nk sebuk2 psal wedding org lain and korang nk bandingkan dgn wedding korang ek..Ikut je kemampuan..Bt apa klu nk mewah2 last berhutang ngan bank..ermmm baik tk yah lerrr......

14 Tip Pemakanan Dan Kawalan Berat Badan

Untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang seimbang anda perlulah merancang gaya pemakanan sihat harian anda. Gaya pemakanan terbaik adalah dengan menambah pengambilan bahan makanan berkanji,berserat dan mengurangkan pengambilan makanan berlemak.Selain itu anda juga perlu menjalani senaman ringan secara teratur dan berterusan setiap hari.Tip gaya pemakanan sihat ini mungkin dapat membantu anda :-
  1. Kurangkan pengambilan daging dan lemak yang berlebihan.
  2. Makan ayam,ikan,bijian dan kekacang dengan lebih kerap.
  3. Ambil buah-buahan segar atau sayur-sayuran mentah sebagai kudap-kudapan atau selepas waktu makan berbanding biskut.
  4. Makan dua jenis sayur dalam setiap hidangan anda.
  5. Pilih makanan berpanggang,dibakar,stim atau dimasak menerusi ketuhar atau ketuhar gelombang mikro berbanding makanan bergoreng.
  6. Pilih susu rendah lemak berbanding susu biasa.
  7. Pilih keju rendah lemak.
  8. Makan roti kaya bujirin.
  9. Kurangkan gula dalam teh atau kopi.
  10. Memilih minuman diet seperti air mineral atau air kosong.
  11. Pilih makanan yg mempunyai kandungan lemak dan gula yg rendah.
  12. Ubah gaya pemakanan anda dgn mengurangkan lemak dan gula dlm menu anda.
  13. Elakkan atau kurangkan pengambilan air mineral utk mengekallan kesihatan anda.
  14. Jgn sesekali mengamalkan diet tanpa mendapatkan khidmat nasihat pakar terlebih dahulu.

Friday, December 3, 2010

Kemas Rumah Boleh Turunkan Berat Badan

Kalau krg semua nak tahu,aktiviti membersihkan dapur mampu membakar 350 kalori.Sebagai contoh mengemop seluruh lantai dapur termasuklah mencuci bahagian yang sukar selama setengah jam mampu membakar sehingga 113 kalori.Kemudian,menyapu dapur selama setengah jam pula blh membakar sehingga 106 kalori.Selain itu,klu krng rajin cuci pinggan dan menyimpan pinggan kat tempat asal contoh dlm kabinet boleh menjadi latihan 'squat' paling berguna utk korang..ermm info nie aku dpt dlm majalah RAPI.

Wednesday, December 1, 2010

Senarai Semak Bakal Pengantin

12 Bulan Sblm Majlis Perkahwinan
1.Pilih tarikh utk majlis nikah dan sanding.
2.Cari dan pilih lokasi utk majlis,waktu jamuan dan tempahan makanan(Katering)
3.Menentukan gaya serta tema utk sanding.
4.Mulakan utk bt bajet.
4.Memilih perancangan majlis perkahwinan yg terbaik dan ikut ler kemampuan korag yeee..
5.Dah boleh mengumpul nama tetamu.
6.Memilih pengapit,pengiring serta pengacara majlis.
7.Memilih cincin pernikahan.
8.Memilih kek pengantin.
9.Memesan cenderahati utk tetamu.Ermm Aku Maybe tk bt paper beg kot..

5 Bulan Sblm Majlis perkahwinan
1.Menyelesaikan semua urusan persandingan(Bayar deposit,Pergi memilih dan mencuba kelengkapan pakaian)
2.Memilih dan menentukan semua kelengkapan perkahwinan.(Kad Undangan,Kek Kawin,Jurugambar,Jurusolek dan Lain-lain)
3.Menghubungi kadi dan pej agama islam.
4.Menghubungi saksi pernikahan.
5.If ada duit gi la bt rawatan kt spa yeee..

2 Bulan Sblm Majlis Perkahwinan
1.Menyenaraikan nama tetamu.
2.Membuat perancangan majlis bersama pengacara majlis.
3.Cari tempat utk honeymoon.
4.Mengaturkan tempat tinggal saudara yg dtg dr jauh.
5.Memastikan rawatan spa secara intensif.
6.Memastikan bunga telur dan cenderahati yg ditempah siap.
7.Memastikan ukuran baju anda sesuai dgn bentuk badan.

Sebulan Sblm Majlis Perkahwinan
1.Mula mengirim kad undangan utk saudara jauh.
2.Memastikan cincin anda dlm ukuran yg betul.
3.Berbincan dng jurufoto konsep gambar yg anda inginkan.
4.Menempah penginapan utk percutian honeymoon.
5.Memastikan semua keperluan majlis perkahwinan,persandingan dan resepsi lengkap.
6.Memilih muzik atau lagu ketika majlis perkahwinan berlangsung.

10 tanda-tanda awal penyakit buah pinggang

. 10 tanda-tanda awal penyakit buah pinggang  ------------------------------------------------------------- ✅ Perubahan dalam ...