Tuesday, December 4, 2012

Alahan Teruk (HYPEREMESIS GRAVIDARUM)

Semasa hamil, muntah,loya dan mual merupakan alahan yang normal.Alahan juga dikenali sebagai MORNING SICKNESS. Tetapi alahan yang terlalu teruk boleh memudaratkan diri dan kandungan. Dianggarkan lebih kurang 50 hingga 90 peratus wanita yang hamil mengalaminya. Morning sickness biasanya berlaku di awal kehamilan iaitu di minggu ke 5. Namun ia akan beransur pulih apabila mencecah kandungan 16 minggu keatas.

Jika alahan yang teruk sehingga muntah tanpa henti masalah ini dikategorikan sebagai HYPEREMESIS GRAVIDARUM. Tanda-tanda hyperemesis gravidarum : -
  1. Wajah kelihatan pucat
  2. Sakit kepala
  3. Pening
  4. Mudah letih
  5. Tidak bermaya 
  6. Serta kekurangan air

Pada Peringkat Peratama :-
Anda biasanya muntah antara 3 hingga 4 kali sehari dan dalam masa yang sama,anda kurang selera makan dan minum sehingga badan menjadi lemah. Dengan itu ia akan menurunkan berat badan.

Pada Peringkat Kedua :-
Kerap muntah antara lebih 10 kali dalam tempoh 24jam.Wanita hamil menjadi lemah. Denyutan nadi juga semakin mengecil dan cepat, suhu meningkat dan mata agak kuning dan cengkung. Berat badan dan tekanan darah menurun, air kencing juga berkurangan dan sukar membuang air besar. (Ini yang berlaku keatas diri saya,Sehingga dimasukkan kedalam wad selama 4 hari)

Pada Peringkat Ketiga :-
Keadaan yang paling teruk, boleh menyebabkan anda tidak sedarkan diri. Nadi mengecil dan cepat, suhu meningkat, tekanan darah menurun.

Jika ibu hamil mengesyaki terkena HYPEREMESIS GRAVIDARUM di awal kehamilan, segeralah berjumpa doktor agar rawatan lanjut dapat megelamatkan diri dan kandungan.

Bagi yang pernah mengalami HYPEREMESIS GRAVIDARUM kemungkinan akan mengalami untuk kehamilan yang akan datang juga. Walaupun sebab sebenar HYPEREMESIS GRAVIDARUM kurang difahami, namum keadaan ini mungkin disebabkan peningkatan dan perubahan horman kehamilan yang mendadak. Malah terdapat juga kes hyperemesis gravidarum berkaitan kehamilan kembar.

Tuesday, November 20, 2012

Muntah Teruk Ketika Hamil

Date Of Admission 23.10.2012
Date Of Discharge 26.10.2012

Dah lama tak update blog, juz nak cerita pasal muntah teruk ketika maz hamil,Time nie usia kandungan sudah masuk 13 minggu,Tapi masih muntah,maz sangkakan muntah akan kurang bila usia kandungan semakin meningkat,tapi time ini la alahan maz semakin teruk, Sehingga maz kena dimasukkan ke dalam hospital selama 4 hari, Ya Allah time tu tuhan sahaja yang tahu.

Duduk dalam hospital selama 4 hari adalah pekara yang paling membosankan,ermmmm moga untuk next baby nanti maz tak teruk macam ini.. Aminnn

Bila dah masuk dalam wad baru maz tahu,rupanya bila kita mengalami alahan yang teruk, kita tak boleh minum susu. Susu tu lah punca muntah kita semakin teruk. Ingatkan susu tu boleh laaa kasi tenaga bila kita dah muntahkan.. Rupa-rupanya maz silap :)




Wednesday, October 17, 2012

9 Minggu Usia Kandunganku

Hi semua,hari ni baru maz dapat update blog. Hari-hari sebelum ni tak larat, Tengak je PC sakit kepala, And rasa menyampah. Tambah-tambah bila maz selalu muntah, bukan muntah diwaktu pagi sahaja, Tapi tidak kira waktu, Dari pagi hingga la kemalam. Selagi tak tidur, selagi tu la muntah.. ermmm mmg betul-betul dugaan. Kadang-kadang air mata peneman dikala alahan datang..

Setelah beberapa hari maz cuti sakit, maka pada 3 Oct 2012 maz berjaya gagahkan diri untuk pergi buat buku pink untuk ibu yang mengandung. Masa pergi buat buku pink itu pun, maz still muntah-muntah.. 

Alhamdullilah pada hari itu orang tidak ramai, Kalau tidak entah laaaa,Sampai je kesana nurse panggil and mintak semua dokumen yang diperlukan untuk di isi didalm buku pink tu, Selepas dah isi kena ambil darah and check air kecing.. Penat juga laaa hari tu, Sebab tempat nk check air kencing and darah jauh. Tapi kena gagahkan juga..

Setelah semua selesai, tibalah masanya maz berjumpa doktor dan doktor pun scan perut maz.. hehehe teruja juga laa bila dapat tengak janin dalam perut nie, time tu janin tak duduk diam. Dia mcm goyang-goyang ajeee. Yang paling maz and hubby teruja bila dapat tengak jantung dia bergerak laju ajeee..

Bila doktot dah scan, baru tau berapa usia kandungan aku, Wahhhhh tak sangka dah 9 minggu 3 hari. Now rasa tak sabar nak scan untuk tengak boy or girl hehehe tapi lambat lagi la kan :p Orang kata tak elok kalau tiap-tiap bulan kita scan.



9 Week 3 Days



Sunday, September 23, 2012

Filem Bait Memang Best

Ari cuti boleh laa rehatkan minda aku yg alahan teruk time mengandung nie. So ari nie aku,Adik ipar And En Somi g tgk wayang.. Sampai je AEON Pengkalan terus terjah wayang hehehe.. Smpai je pintu masuk wayang nmpk poster BAIT.. Perhhh Apa agi terus laaa beli tiket..

Spe yg tak tgk cite nie mmg rugi ler.. Nasib baik kandungan aku baru 2 bulan.. Klu 5 bulan ke atas mau terkeluar anak aku kot hehehe.. Cite dia byk kasi aku terkejut2 lak hehehe tapi best :P penuh juga mlm tu.. set semua penuh, cuma kerusi baris depan sekali tu jee tk ada orang langsung.. Letih tengkuk kot langut jeee tgk klu duk depan sekali :P

Yang pasti awal-awal cite dah ada aksi cemas, Kisahnya bermula, Bila Tsunamai berlaku dan ikan jerung terlepas dan teperangkap didalam sebuah pasar raya bersama mangsa-mangsa yang ada didalam pasar raya itu. Didalam pasar raya itulah bermulanya keganasan ikan jerung. Opsttt mn blh cite lebih-lebih.. Apa kata korang semua g tgk.. Mmg tk rugi okey :)


Google Images

Wednesday, September 5, 2012

Begitu Perit Diawal Kehamilan.

10.25am
Ya Allah Ya Tuhan Ku,Aku Mohon Padamu kuatkan semangat aku, Aku Semakin tidak berdaya, Tetapi demi anak yang aku kandungkan sekarang,aku perlu kuatkan diri aku, Hari ini hari khamis, 6.9.2012 aku masih muntah-muntah, Sudah pelbagai cara aku cuba untuk mengurangkan muntah aku,Tapi aku tetap sentiasa muntah. Hanya air mata peneman aku ketika ini, Aku tahu mmg ada ibu mengandung yang lebih teruk alah dari aku,Tetapi aku terima ini semua sebagai 1 ujian untuk aku, Moga anak yang aku kandung ini menjadi seorang yang soleh dan solehah.

Hari ini pagi-pagi lagi aku dah cuba makan 2 biji karipap dan air oren Minute Maid Pulpy, Tapi aku masih muntah, Apa makanan yang perlu aku makan. Aku dah tak tau nk makan apa. Apa yang aku makan semua akan keluar semula. Aku takut anak aku tak cukup zat. Apa yang perlu aku buat lagi ni, Bila tanya orang sekeliling, Semua mintak aku makan,Tapi apa yang aku makan semua akan keluar semula. Ya Allah begitu berat ujian yang KAU berikan kepada hambamu yang lemah ini :(


1.00pm
Alhamdullilah lunch tadi aku berjaya makan hehehe ngada-ngada perut aku ni, Nak mkn benda sedap je, Blurpp kenyang bila dpt mkn MCD 2 ketul ayam, Harap lps makan ni aku tak muntah la. ermmm sll nya mmg akan keluar semula.Kalau keluar tak tau la macam mana nanti :(




5.00pm
Wahhhh dah pukul 5 ptg alhamdullilah ayam MCD tadi masih ada dalam perut aku, Lega rasanya. Cuma kepala je rasa pening sikit, Harap2 aku tak akan muntah smpai laaa esok pagi dan hari-hari seterusnya, Amin :)


8.00pm
Sedihhh aku muntah juga akhirnya. Kesian kat laki aku terpaksa layan kerenah aku nie.. Apa2 pun tq syg coz sudi sapu2 kan BAM kat belakang badan bini mu ini.. Jasa mu tetap ku kenang. Luv u syg muahhh.

Deaktif Facebook Untuk Sementara Waktu

Entah kenapa,Sejak mengandung nie banyak benda yang aku suka,aku jadi tak suka, Termasuk la FACEBOOK, Buka facebook rasa menyampah jeee, Maka untuk hari ini,Maz berjaya DEAKTIF FACEBOOK tanpa rasa sedih atau kecewa hehehe :P

Ermmm tengak laaa lama mana maz boleh hidup tanpa facebook disisi :P Adehhhh Tapi satu je tak boleh nak buat bila tak ada facebook, Nak bergosip tak dapat laaa :p




Morning Sicknes Yang Teruk :(

Hari ini 5.9.2012 aku mengalami morning sicknes lg, Ya allah amat berat dugaan yang engkau berikan kepada aku. Kebetulan bos pun tak ada dekat office, Terus terang maz cakap muntah tanpa henti adalah benda yang paling perit yang perlu maz lalui ketika mengandung, Tiap kali muntah jeee pasti maz akan menangis, puncanya sebab sakit dada dan tekak bila kita kerap muntah, Dalam 1 hari bukan 3 atau 4 kali muntah, tetapi lebih dari 10 kali, Peritkan ermmm :(

Alhamdullilah hari nie tidak la seteruk mula-mula maz muntah tanpa henti, masa tu pergi klinik kerajaan dan doktor mintak maz pergi ke hospital besar ipoh untuk rawatan seterusnya.. Doktor dari klinik buatkan surat untuk rujukan,Sedih dan takut pun ada.


Alhamdullilah selepas mendapat rawatan dihospital besar,doktor memberi maz ubat untuk menambah tenaga,ini kerana maz kerap muntah dan ia menyebabkan badan maz banyak kehilangan tenaga dan zat dalam badan.

Untuk mengelakkan maz selalu muntah,maz cuba makan buah-buahan, Alhamdullilah lepas makan buah, terasa segar dan loya (muntah) pun berkurangan. Buah sahaja yang boleh maz makan untuk sementara waktu, Kalau makan nasi atau benda lain mesti keluar semula. :(

Tuesday, August 28, 2012

Asid Filoc Dan Ubat Kuatkan Rahim

Semalam g klinik R.S dekat fair park untuk pengesahan kehamilan saya dan doktor mengesahkan saya memang mengandung. Hati aku gembira sangat-sangat bila doktor cakap yang aku memang mengadung. Yahoooo dan doktor pun ada bagi nasihat tentang makanan dan kerja berat tak bleh buat.

Sebelum balik doktor ada bagi 2 jenis ubat, 1 ubat asid folic dan 1 lagi ubat untuk kuatkan rahim,ermm kena makan tiap-tiap hari pulak tu, dah la harga ubat tu mahal.Adoiiii tak boleh jadi nie, Untuk next check up better aku buat dekat klinik kerajaan aje. Jimatkan :) hehehe




Friday, August 24, 2012

Tanda - Tanda Awal Kehamilan

Assalammualikum, Okey kali ini maz nak kongsi TANDA-TANDA AWAL KEHAMILAN. Mengikut kata Pakar Sakit Puan, Tanda-tanda diawal kehamilan berbeza untuk setiap bakal ibu, ia bergantung kepada individu itu sendiri,


Tanda-Tanda Awal Kehamilan

1. Payudara membengkak atau terasa sakit
- Sakit payudara adalah petanda awal kehamilan, itu yang saya lalui sebelum saya tahu saya hamil, tanda ini
   hampir sama semasa saya datang period. "Saya dapat rasakan"

2. Mual, Loya, Muntah
- Hampir semua wanita akan mengalaminya, "benda ini pun berlaku keatas diri saya."

3. Kembung Perut
- Oleh kerana perubahan horman berlaku di awal kehamilan ianya mungkin akan menjurus kepada rasa
   kembung di bahagian perut, sama seperti rasa henda datang period, "Okey tanda ini pun saya ada rasa."

4. Sakit Kepala
- Sesetengah wanita akan mengalami sakit kepala diawl kehamilan, Sakit ini mungkin disebabkan oleh
   peningkatan sirkulasi darah akibat perubahan hormon yang berlaku. "Saya mengalaminya"

5. Sembelit
- Sembelit atau susah membuang air besar adalah salah satu tanda-tanda awal terjadi kehamilan.So korang
   kena makan sayur banyak-banyak okeyyyy " Kadang-kadang saya ada kena juga sembelit ni"

6. Perubahan Mood
- Wanita hamil lebih mudah bersifat emosional dan sedih pada sesuatu perkara. "ermmmm rasanya ini pun
   saya laluinya"

7. Ngidam
- Tiba-tiba anda ingin makan buah-buahan yang masam atau benda yang masa.ermmm maybe ini salah
   satu tanda-tanda anda sudah hamil.

8. Rasa Lapar Berpanjangan
- Orang yang tidak hamil pun mudah merasa lapar :) Tetapi lebih kerap terjadi kepada wanita yang hamil.
   Jangan bergantung kepada tanda ini sahaja.

9. Lemah Dan Tidak Bermaya
- Hormon yang keluar diawal kehamilan membuatkan kita berasa letih dengan mudah dan cepat. ia kerap
   terjadi di awal kehamilan pada minggu pertama. Macam saya pulak rasa mengantuk dan letih yang -
   teramat, Letak je kepala kat bantal terus boleh tidur :)

10. Suhu Badan Meningkat
- Jika anda mula rasa suhu badan meningkat setiap pagi, anda mungkin telah hamil.

11. Tidak Datang Period
-  Jika period anda tepat setiap bulan dan anda telah lewat datang period kemungkinan anda telah hamil. Jadi
   cepat-cepat buat ujian UTP :)

Menguji Kehamilan Kali Ke 3

Hari tu aku dah buat ujian kehamilan dan aku dapati yang aku mengandung,tetapi line ke 2 samar-samar, untuk memuaskan hati aku,aku telah menguji air kencing aku untuk kali ke 3.Alhamdullilah ujian air kencing aku untuk kali ke 3, tetap positif, bermakna memang aku sudah mengandung, Kali ini line ke 2 naik terag dan jelas, Wahhhh aku memang teruja sangat-sangat ni.

Mengikut kata kawan-kawan lebih elok jumpo doktor sewaktu kandungan memasuki minggu ke 8, kalau jumpa doktor awal-awal kandungan dalam 4 minggu dan kita scan, kita hanya boleh nampak kantung sahaja. Ermmm tapi hati aku nak sangat jumpa doktor untuk mengesahkan berapa minggu dah kandungan aku, Kalau mengikut kiraan aku sendiri aku dah mengandung 5 minggu ermmm :)




Thursday, August 23, 2012

Aku Takut Dengan Stretch Mark

Walaupun usia kandungan aku masih baru lagi, aku dah mula rasa takut dengan STRETCH MARK, Bila aku search gambar-gambar STRETCH MARK Ya Allah bertambah-tambah perasaan takut aku. Bukan apa,aku takut perut aku akan jadi buruk,dan tak selicin sebelum aku mengandung hehehe kang tak pasal-pasal tak lalu laki aku nak tengak bininya hehehehe ermmm kalau STRETCH MARK sikit, insyallah aku boleh terima kenyataan,tapi kalau dah tebal dan bayak Adoiiiiii..

Jenuh tanya kawan-kawan facebook,Produk apa yang sesuai untuk pencegahan awal STRETCH MARK tapi macam-macam produk diaorg rakeman. Bila dah banyak tak tau mana nak try dulu hehehe Takut pulak bila aku pakai produk lain,tapi sebenarnya produk yang lain lebih sesuai dengan aku. Adoiiii STRESS aku macam ni.

Antara produk uang kawan-kawan facebook rakeman :-
- BIO OIL
- PUREEN
- FRANCH OIL
- MINYAK ZAITUN

Aku harap aku akan jumpa produk yang betul-betul sesuai dengan aku nanti.. Pencegahan awal sangat-sangat penting bagi aku.. Semua perempuan sayangkan body masing-masingkan.


Maybe Aku Nak Pakai Yang Ini.Tapi Yang Nie Aku Pakai Dekat Rumah Aje.
Sebab Kawan-kawan facebook cakap bau dia busuk sikit.



Yang Nie Pun Maybe Aku Nak Pakai Juga,Tapi Aku Nak Letak Dekat Office,
Lagi Puan Yang Ini Bau Di Wangi Sikit.


Yang Nie Tak Pakai Kot,Ermmmm




Yang Nie Pun Maybe Tak Pakai Langsung hehehe

Wednesday, August 22, 2012

My Positive Pregnancy Test,Syukur Alhamdullilah.

Alhamdullilah,Sy pregnant,rasa gembira sangat-sangat dan rasa takut pun ada. Bukan takut apa,takut nanti anak maz nie cukup makan dan pakaian ke nanti bila dah lihat dunia nie. Zaman sekarang nie, duit segala-galanya. Apa-apa pun bersyukur sangat-sangat. Tak sabar pun ada nak jadi ibu.

Ermmm sebenarnya dah lama merancang,cuma rezeki je belum ada lagi.now dah dapat rezeki dari Allah,alhamdullilah sgt-sgt.Padahal period lewat 4 hari aje,tapi nak juga test air kencingkan.So 2 hari lepas test la,Tgk2 ada 2 line, tapi 2 line macam pudar2. Ati rasa gembira dan rasa risau pun ada. Betul ke aku pregnant,sbb line 1 lagi tu samar-samar. So untuk memuaskan hati aku nie,Semalam aku beli la 1 lagi alat menguji kehamilan, dan pagi nie aku test tgk ada 2 line juga. So aku yakin yang aku memang pregnant.

So,Next week hari isnin nak pergi klinik scan, nak tahu berapa usia kandungan aku nie,Tapi kalau mengikut kiraan aku sendiri, usia kandungan aku hampir 5 minggu :) wahhh kira dah sebulan lebih la kan :)

Before tahu yang maz pregnant,Seminggu sebelum raya hari-hari nak makan tom yam masam.Siap pesan kat orang kedai tu,mintak wat masam-masam.. hehehe lps tu pergi rumah mak mertua boleh pulak layan makan buah pelam.Padahal aku memang tak suka pun pelam hehehe rupa-rupanya ada isi :)



Thursday, August 9, 2012

Buffer Ramadan Kinta Riverfront Hotel, Ipoh

Selamat berpuasa semua kekeke baru ari ini nak wish padahal dah berhari-hari puasanya.. Okey Kali nie maz berbuka puasa di Kinta Riverfront Hotel.. Hotel ni baru operasi tak silap awal tahun 2012. So nak try la buffer ramadan dia macam manakan.. Lauk-lauk kat sini bertemakan "Selera Kampung" ermmmm boleh tahan laaa lauk dia, Mengikut kata suami sedap, tapi bagi maz biasa-biasa aje. Biasa laaa selera dan tekak orang berlainankan. Cuma Yang Paling maz suka SUP TULANG DIA.. Perhhhh Memang sedap sangat-sangat.Kena dengan tekak maz ni.. Harga Buffer Ramadan boleh tahan, tak mahal, tak murah..Hampir terlupa spaghetti pun ada kat sana :)

Prices Buffer Ramadan :-
Adult : RM55.00
Child : RM28.00
Tel No : 05 - 245 8888


Suasana Buffer Ramadan


Cantikkan Susun Atur Tempat Nie


Orang Meja Depan Dah Balik,Kami Masih Duk Agi hehehe

Daging Lembu Dan Daging Kambing


Sos untuk daging bakar

Chocolate Fruits


Nie laa rupa chocolate fruits


Meja Desserts (Cakes)


Sedap Cake Nie


Cakes Pandan,Sedap Juga


Desserts (Kuih Muih)


Kerabu Perut.Macam2 Kerabu Ada,Kerabu Taugeh Pun Ada.


This is my fav soup..Perhhh Soup tulang dia sedap :)


Nie pun fav aku.


Ice cream


Pai cake + Chocolate Fruits + Oren Cake


Bubur Lambuk


Bubur Kacang Merah


Ikan Bakar


Kak Ann + Miss Wong + Sy laa Baju Putih Tu hehehe


With My Bos


Sy Dan En Somi :)




Monday, July 30, 2012

Masih Menyusu Walaupun Si Ibu Sudah MATI

Tikus??? Mesti ramai yang geli dengan tikuskan,termasuklah aku sekali. Hari ahad lepas aku,suami dan mertua pergi rumah opah belah laki aku untuk pasang CCTV kat sana,Cian opah kebun dia orang wat jahat lak. Lps pasang CCTV laki aku betulkan lampu kalimatan yang dah rosak tu. Masa nak buka penutup tu ada bau terbakar,ingatkan disebabkan wayar.Bila buka je lampu tu punya penutup,jatuh la 3 ekor tikus..ermmm yang amat sedih, apabila 2 ekor anak tikus yang masih merah sedang menyusu,padahal si ibu telah pun mati. ermmmm tak penah aku tengok benda sedih macam ni. kesian pulak aku tgk anak2 tikus tu..



Wednesday, July 18, 2012

Cameron Highland 15.7.2012


Hi Semua. Hari ini baru maz dapat nk update blog maz yg usang ini. Cameron Highland merupakan tempat pelancongan tanah tinggi yang popular di Malaysia untuk orang luar dan dalam negeri..Baru-baru nie maz n family belah suami jejalan di cameron highland, En suami yang nak sangat pergi sana,biasa la nak test drive kereta baru dia. Lagi  pun dah lama maz tak pergi cameran highland dan dah lama tak keluar dari ipoh nie hehehe..


Now cameron highland tidak sejuk macam dulu. Kalau dulu memang sejuk sangat-sangat sampaikan bila bercakap keluar asap dari mulut kita. ermmm maybe lapisan ozon dah terlalu nipis dan bumi kita dah makin tuakan.


Sepanjang berjalanan kesana semuanya okey sahaja. Maklum laa kereta 1.6 lak tu kan hehehe.. naik bukit ok ajeee laaaa. Tempat pertama yang kami pergi adalah ladang teh (Cameron Bharat) tapi kami tk minum pun teh kat sana. Maklum laa bru je lps sarapan dalam 2 jam lebih macam tukan. So kami hanya bersiar-siar didalam ladang teh tu dan tidak lupa juga untuk bergambar bersama family.Itu perkara wajibkan.



CAMERON BHARAT







Dah puas bersiar-siar dalam ladang teh tu, Kami semua bergerak ke tempat lain pula. Now kami nak pergi ke Big Red Strawberry Farm dan Cactus Valley Pulak. Adoiii mmg kelakar gila laaa sepanjang perjalanan nak kesana.. Dengan Hujan Lebat dan jalan jem pulak tu lepas tu jalan dah lain, sampai 3 kali kami pusing nak cari Big Red Stawberry Farm tu.. hehehe Pusing punya pusing jumpa la tempat yang hendak dituju. Tempat parking kat sana punya la tinggi bukitnya. Tak lepas lak kete gen2 1.6 nak naik hehehe rupa-rupanya CLUTCH dah lama tak tukar. Adoiii Apa Lagi Menolak Laaa.. hehehe Tapi bukan kereta laki aku jeee tak lepas naik oooo kereta HONDA Yang mahal pun tak lepas.Nasib baik pak mertua cekap disaat2 kejadian tu terjadi. Cayaaa laaa pak mertua ku hehehe..

Ermmm bila dah parking kereta pak mertua aku masih susah ati.Pada mulanya dia rasa break yang masalah. Dia risau balik nanti takut break tak boleh pakai.Dalam setengah jam kami Kat Big Red Strawberry Farm tu pak mertua dan en suami pergi bengkel area situ, sampai sana bila mekanik cek memang CLUCTH dah lama tak tukar. Rupa-rupanya bukan kereta laki aku ajee ada masalah yang sama.. hehehehe ada 4 biji lagi kereta mengalami masalah yang sama.. Mekanik tu cakap masih boleh pakai lagi tak ada apa2..Cuma dekat bukit dia ada masalah jee.. Jalan biasa okey ajeee.. So kami berpakat2 laaa dengan 4 biji kereta tu sekali nanti nak balik, balik ramai-ramai. hehehe dah settel Pak mertua dan en suami datang semula di Big Red Strawberry Farm untuk join bersama kami.

Sebelum sampai sana memang dah mengidam nak makan Yogurt Strawberry hehehe So hari inilah masanya untuk aku makan hehehe nyam nyam nyam. Lps makan baru leh bergambo didalam Big Red Strawberry Farm.


BIG RED STRAWBERRY FARM






Ehh terlupa pulak nak bagi tahu kat korang semua, dekat Big Red Strawberry Farm Itu ada Cactus Valley juga,dalam cactus valley tu bukan sahaja cactus tau, Bermacam-macam jenis bunga ada dalam tu. Buah tomato pun ada, dan sayuran pun ada juga. Senang cakap macam-macam ada. hehehe


CACTUS VALLEY
















10 tanda-tanda awal penyakit buah pinggang

. 10 tanda-tanda awal penyakit buah pinggang  ------------------------------------------------------------- ✅ Perubahan dalam ...